Go Back
+ servings

Hrachová polévka s mrkví

Vytisknout recept
Alternativa na českou klasiku
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes
Porce 6 osob
Uvařila Jaroslava Korpášová

Ingredience

  • 500 g žlutý hrách loupaný
  • 2 ks větší mrkve
  • 1 - 2 ks větší brambory
  • 1 ks středně velká cibule
  • česnek
  • troška oleje
  • sůl pepř, majoránka
  • 1 dcl smetany na zjemnění není nutné

Instrukce

  • Hrách přesypeme ze sáčku do kastrolu a zalijeme studenou vodou (klidně přes noc).
  • Vezmeme hlubší hrnec na polévku.
  • Do něj nakrájíme cibuli, česnek, zakápneme olejem a orestujeme.
  • Mezitím očistíme mrkev, já jí nahrubo nastrouhala společně s očištěnými bramborami.
  • Dáme do hrnce, zamícháme. Přidáme trošku soli, pepře, majoránky.
  • Vsypeme hrách, ze kterého jsme slili vodu, ve které se máčel.
  • Zalijeme (ideálně) vroucí vodou tak, aby suroviny byly ponořené, pokud máme vývar, polévka bude ještě lepší.
  • Vaříme cca 20 minut do změknutí surovin.
  • Tyčovým mixérem promixujeme.
  • Dochutíme solí, pepřem, majoránkou, případně přidáme ještě i 1-2 stroužky česneku.
  • Polévku můžeme zjemnit cca 1 dcl tekuté 30% smetany.
  • Podáváme s krutony či pečivem. Pokud máme, hodila by se i opražená slanina.