Hrách přesypeme ze sáčku do kastrolu a zalijeme studenou vodou (klidně přes noc).
Vezmeme hlubší hrnec na polévku.
Do něj nakrájíme cibuli, česnek, zakápneme olejem a orestujeme.
Mezitím očistíme mrkev, já jí nahrubo nastrouhala společně s očištěnými bramborami.
Dáme do hrnce, zamícháme. Přidáme trošku soli, pepře, majoránky.
Vsypeme hrách, ze kterého jsme slili vodu, ve které se máčel.
Zalijeme (ideálně) vroucí vodou tak, aby suroviny byly ponořené, pokud máme vývar, polévka bude ještě lepší.
Vaříme cca 20 minut do změknutí surovin.
Tyčovým mixérem promixujeme.
Dochutíme solí, pepřem, majoránkou, případně přidáme ještě i 1-2 stroužky česneku.
Polévku můžeme zjemnit cca 1 dcl tekuté 30% smetany.
Podáváme s krutony či pečivem. Pokud máme, hodila by se i opražená slanina.