Go Back
+ servings

Hraběnčiny řezy

Vytisknout recept
Oblíbený, byť trošku pracnější dezert.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 40 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 1 hour 20 minutes
Porce 8 osob
Uvařila Jaroslava Korpášová

Ingredience

Těsto:

  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 350 g hladké špaldové mouky
  • 1/2 prášku do pečiva

Náplň:

  • hrst rozinek
  • 1 lžička skořice popřípadě skořicový cukr pokud hodně sladíte
  • hrst nahrubo sekaných ořechů
  • 500 g nahrubo strouhaných jablek případně lžičku vanilkového pudinku

Na sněhovou vrstvu:

  • Špetka soli
  • 4 bílky
  • 1 lžička škrobu
  • 100 g moučkového cukru
  • máslo na vymazání hlubšího plechu či pekáčku

Instrukce

  • Máslo a moučkový cukr dáme do hlubší nádoby a šlehačem vyšleháme do husté pěny.
  • Postupně zašleháme 4 žloutky.
  • Do mísy přesijeme mouku, přidáme 1/2 kypřicího prášku a máslovou hmotu.
  • Rukama zpracujeme ve vláčné těsto.
  • Pekáček vymažeme máslem a 3/4 těsta na něj rozprostřeme.
  • Do zbylé 1/4 přidáme ještě asi lžíci mouky, propracujeme a dáme klidně do mrazáku na chvíli odpočinout, lépe se nám s těstem později bude pracovat.
  • Jablka očistíme, nahrubo nastrouháme, přidáme sekané ořechy, rozinky, skořici, cukr dle chuti...Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, dáme 1 lžičku vanilkového pudinku (prášku).
  • Důkladně promícháme a nandáme na těsto.
  • Ze 4 bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme špetku soli, moučkový cukr a v závěru lžičku škrobu (vanilkového pudinku).
  • Rovnoměrně natřeme na jablka.
  • Na závěr vyndáme z mrazáku zbylé těsto a nahrubo jej nastrouháme na bílkovou vrstvu.
  • Dáme do trouby, kterou jsme předtím vyhřáli na 175-180°C.