Recept vytvořil šefkuchař restaurace Jídlovice Michal Paulík a víno k němu doporučila hlavní sommelierka Víno Mikulov Denisa Kolaříková.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 20 minutesmin
Celkový čas 40 minutesmin
Porce 4
Uvařila Kristýna Solničková
Ingredience
Hovězí steak:
Hovězí flank 600-800 g
50gmásla
1dloleje
sůl a pepř
žampiony
Špecle:
400ghladké mouky
30ganglické slaniny
6vajec
30gmásla
sůl a pepř
Krém:
400gčerstvého hrášku
0,25lmléka
50gmásla
mletý muškátový oříšek
3lístky mátysůl, pepř
Instrukce
Hovězí flank osolíme, opepříme a zprudka opečeme na pánvi z každé strany zhruba 2 minuty. Pak vložíme na 180 stupňů předehřáté trouby na 4 minuty z jedné a na 4 minuty z druhé strany. Vyjmeme a necháme odpočinout. „Využijeme pánev, kde se opékal steak a opečeme houby, zastříkneme vývarem či vodou, zredukujeme na emulzi a zašleháme máslo,“ doporučuje Michal Paulík z restaurace Jídlovice.
Z vajec a mouky vymícháme lepivé těsto, které naneseme na prkénko a stěrkou odřezáváme tenké nudle do vroucí vody a vaříme asi 3 minuty. Na další pánvi si opečeme anglickou slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme uvařené špecle, máslo a restujeme do zlatova. Mléko s hráškem, mátou, solí, pepřem a muškátovým oříškem přivedeme v rendlíku k varu, nevaříme déle než 1-2 minuty, aby hrášek neztratil barvu. Pár lusků hrášku dáme bokem pro konečné dozdobení. Ostatní společně s máslem vymixujeme tyčovým mixérem dohladka a propasírujeme přes cedník. Vše pak servírujeme, flank steak krájíme na plátky, přidáme žampiony (houby) a zdobíme celými lusky hrášku.
Notes
„Zde určitě platí k červenému masu – červené víno. Navíc flank steak je pevné maso s příjemnou tučnou chutí, kterou potrhnou plná vína výrazné chuti, s patrným obsahem kyselin a vyšším taninem,“ říká sommelierka značky Víno Mikulov Sommelier Club, Denisa Kolaříková. Jedno z takových vín je Víno Mikulov Sommelier Club Merlot 2021, pozdní sběr se svou nižší rubínovou barvou a jemnou vůní s tóny přezrálého černého rybízu, višňové marmelády a divokého koření.Zdroj a foto: Víno Mikulov, osobnivinoteka.cz