Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a dáme do širšího kastrolu s troškou oleje orestovat. Po chvíli přidáme očištěné a omyté houby, mícháme. Osolíme, nasypeme mletou papriku a zalijeme ideálně horkou vodou (cca 1 - 1,5 l). Provaříme.
Následně si nalijeme smetanu do hrnku, přidáme mouku a trošku vody, promixujeme či promícháme metličkou a následně vlijeme do základu omáčky. Za stálého míchání vaříme ještě zhruba 15 minut a je hotovo.
Jako příloha se hodí vařené brambory, těstoviny i rýže, kterou my doma máme asi nejraději.600-800g - čerstvé očištěné a pokrájené houby1ks - cibule velkáks - olej trošku pod cibuli1ks - koření mletá paprika - sáček malýks - sůl - dle chuti3-5lžíce - hladká mouka (obyčejná či špaldová) 1ks - smetana ke šlehání 200g - 250g (kelímek, krabička)ks - rýže, těstoviny či brambory jako přílohapříprava - 15vaření - 40