Go Back
+ servings

Horká čokoláda s rumem nebo bez

Vytisknout recept
Čokoládu objevilo lidstvo již před více než 3 000 lety. Již v té době indiáni kmene Olméků pěstovali v deštných pralesích Mexika kakaovníky. Po zániku jejich říše ve 4. století našeho letopočtu se na tomto území usadili Mayové, kteří první uvařili hořkou tekutinu z kakaových bobů. Kakaovník byl posvátným stromem. Švédský botanik Linné nazval strom kakaovníku Theobroma Cacao – potrava bohů.
Kategorie Nápoje
Kuchyně Francouzská
Čas přípravy 5 minutes
Čas vaření 5 minutes
Celkový čas 10 minutes
Porce 2 osoby
Uvařila KateřinaGoroškov

Ingredience

  • • 150 ml Čerstvé smetany z Valašska
  • • 200 ml Čerstvého mléka z Valašska polotučného
  • • 1 vanilkový cukr
  • • Kvalitní čokoládové pecičky nebo kvalitní čokoláda 50–⁠100 g
  • • Skořice kardamon, špetička chilli, sůl či kurkuma, drcené mandle nebo jemné čokoládové hoblinky na dozdobení
  • • Kvalitní rum podle chuti

Instrukce

  • Mléko nebo smetanu použijeme pro dosažení krásně husté, krémové konzistence čokolády, smícháme v hrnci s čokoládovými pecičkami nebo kvalitní čokoládou.
  • Tu nalámeme na drobné kousky.
  • Za stálého míchaní přiléváme mléko.
  • Směs pomalu zahříváme a mícháme tak dlouho, aby vznikla hladká hmota.
  • Podle chuti přidáme cukr.
  • Čokoládu nalijeme do hrnečku, navrch lze připravit našlehanou šlehačku a její povrch poprášíme kakaovým práškem.
  • Na ozdobu lze použít skořici, kardamon, špetička chilli, sůl či kurkumu, drcené mandle nebo jemné čokoládové hoblinky.