Čokoládu objevilo lidstvo již před více než 3 000 lety. Již v té době indiáni kmene Olméků pěstovali v deštných pralesích Mexika kakaovníky. Po zániku jejich říše ve 4. století našeho letopočtu se na tomto území usadili Mayové, kteří první uvařili hořkou tekutinu z kakaových bobů. Kakaovník byl posvátným stromem. Švédský botanik Linné nazval strom kakaovníku Theobroma Cacao – potrava bohů.
Kategorie Nápoje
Kuchyně Francouzská
Čas přípravy 5 minutesmin
Čas vaření 5 minutesmin
Celkový čas 10 minutesmin
Porce 2osoby
Uvařila KateřinaGoroškov
Ingredience
• 150 ml Čerstvé smetany z Valašska
• 200 ml Čerstvého mléka z Valašska polotučného
• 1 vanilkový cukr
• Kvalitní čokoládové pecičky nebo kvalitní čokoláda 50–100 g
• Skořicekardamon, špetička chilli, sůl či kurkuma, drcené mandle nebo jemné čokoládové hoblinky na dozdobení
• Kvalitní rum podle chuti
Instrukce
Mléko nebo smetanu použijeme pro dosažení krásně husté, krémové konzistence čokolády, smícháme v hrnci s čokoládovými pecičkami nebo kvalitní čokoládou.
Tu nalámeme na drobné kousky.
Za stálého míchaní přiléváme mléko.
Směs pomalu zahříváme a mícháme tak dlouho, aby vznikla hladká hmota.
Podle chuti přidáme cukr.
Čokoládu nalijeme do hrnečku, navrch lze připravit našlehanou šlehačku a její povrch poprášíme kakaovým práškem.
Na ozdobu lze použít skořici, kardamon, špetička chilli, sůl či kurkumu, drcené mandle nebo jemné čokoládové hoblinky.