Tevicu umyjeme, pokrájame na drobné kocky, cesnak prelisujeme, chilli papričku zbavíme zrniečok a nadrobno nasekáme. V panvici na troške vody krátko podusíme tekvicu, cesnak a chilli papričku Teplotu znížime, pridáme rascu, soľ a pod pokrievkou dusíme domäkka. Počas dusenia miešame, ak pustí tekvica veľa vody, odokryjeme, aby sa voda trochu odparila. Ešte horúce rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme citrónovou šťavou a olivovým olejom.
Vychladnutú nátierku plníme do pohárikov a uzavrieme viečkom. Sterilizujeme cca 10 minut400g - tekvica hokkaido2stroužek - cesnak1ks - chilli papricka1špetka - sol1špetka - rasca mleta1kapka - citronova stava43lžíce - olivovy olejpříprava - 10vaření - 10