Francouzská cibulačka je jedním z typických pokrmů, který by vás při návštěvě této vínem a sýry známé země neměl minout. A to nejen proto, že obě tyto suroviny důmyslně kombinuje. Tento recept od šéfkuchaře Filipa Sajlera a jeho týmu si připravíte hravě doma. Polévka je vydatná, proto se hodí i jako samostatný hlavní chod.
Kategorie Polévka
Kuchyně Francouzská
Čas přípravy 15 minutesmin
Čas vaření 35 minutesmin
Celkový čas 50 minutesmin
Porce 4
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.
Ingredience
600mlHovězí vývar Cibule Bistro
40gIberico špek
20gmáslo
200gcibule loupaná
4gtymián
5gcukr krupice
100mlvíno bílé
Pepř
Sůl
Na servírování:
8plátků francouzské bagety2 plátky na každou porci
60gsýr Gruyère
1ks žloutek
Instrukce
V rozehřátém hrnci orestujte na kostičky nakrájený špek, poté přidejte máslo a cibuli nakrájenou na klínky (snažte se vytvořit stejně velké klínky, aby cibule zkaramelizovala rovnoměrně). Společně vše restujte do požadované barvy. Přidejte nasekaný tymián a zaprašte cukrem. Nechte zkaramelizovat. Podlijte vínem a nechte ho vyvařit. Zalijte Hovězím vývarem od Cibule Bistro, přiveďte k varu, přidejte sůl a pepř.
Polévku příliš dlouho nevařte, aby si cibule zachovala strukturu. Polévku nalijte do zapékacích misek. Přidejte plátky bagety se strouhaným sýrem smíchaným se žloutkem a zapečete pod grilem, nebo pomocí flambovací pistole do zlatova. Servírujeme s najemno nakrájenou pažitkou.
Notes
Tip šéfkuchaře Filipa Sajlera: Pokud chceme vegetariánskou variantu, vynecháme špek a jeho množství nahradíme máslem. Vývar v tomto případě použijeme zeleninový.Zdroj a foto: Cibule Bistro