1
Na těsto rozdrobte do hrnku droždí a rozmíchejte s trochou vlažné vody a 1/4 lžičky krupicového cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte polohrubou nebo hladkou mouku na pizzu, 1/2 lžičky soli, vzešlý kvásek a olivový olej. Postupně přilévejte asi 150 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. To přemístěte na pomoučněný vál a důkladně prohněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, dejte do mísy, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem.
2
Půl hodiny předem začněte předehřívat troubu na 240°C. Deset minut předem si dejte do trouby předehřát plech
3
Až bude trouba dostatečně předehřátá a těsto vykynuté, na mírně pomoučněném válu či přímo na pečicím papíru z něj vyválejte či roztáhněte oválnou placku (nepravidelnost tvaru není na škodu) velkou tak, aby se vešla na plech.
4
Těsto kromě asi 2,5cm okrajů rovnoměrně pokapejte olivovým olejem a poklaďte gorgonzolou, fenyklem a ostružinami. Posypte tymiánem a oříšky a pečte, aby se sýr roztekl, okraje zkřupavěly a těsto bylo uvnitř hotové, trvá to 8–12 minut.
5
Vyjměte z trouby, podle chuti osolte, opepřete a pokapejte medem. Nechte pár minut stát, pak ještě zahorka ozdobte fenyklovou natí a snítky tymiánu, nakrájejte a podávejte.10g - droždí čerstvé 1/4 kostky200ml - voda (vlažná)0,25lžička - krupicový cukr 250g - mouka pšeničná polohrubá (nebo 275 g hladké mouky na pizzu + další na pomoučnění válu a poprášení)0,5lžička - sůl2,5lžíce - olivový olej panenský ks - NA OBLOŽENÍ1lžička - olivový olej panenský220g - gorgonzola či jiný sýr s modrou plísní1ks - fenykl - menší bulva nakrájená na plátky (nať uschovejte na ozdobení)250g - ostružiny2lžíce - tymián (čerstvé lístky + snítky na ozdobení)50g - lískové oříšky (loupané, nasekané)1špetka - sůl1špetka - čerstvě mletý pepř1lžíce - medpříprava - 20vaření - 70