Připravte si menší hrnec, nalijte do něj 1 l vody a přiveďte k varu. Následně do vody nasypte 17 g soli a 1 lžíci kari koření, vše důkladně promíchejte, poté hrnec odstavte a jeho obsah nechte vychladnout na pokojovou teplotu (potrvá to přibližně 4–5 hodin).
Mezitím si nachystejte několik sterilovaných uzavíracích sklenic (mohou být různě velké, celkový součet jejich objemů by se však měl pohybovat okolo 2 l). Do těchto sklenic naskládejte všechny růžičky květáku.
Až dostatečně vychladne tekutina v hrnci, zalijte jí květák ve sklenicích. Poté sklenice uzavřete a položte na plech, který zachytí případnou vodu, která během fermentace může ze sklenic vytéct. Plech se sklenicemi dejte na temné místo s pokojovou teplotou a nechte 6–7 dní kvasit.
Po uvedené době přemístěte sklenice s květákem do lednice, abyste stále probíhající proces fermentace zpomalili a měli tak dostatek času květák spotřebovat. Fermentovaný květák vám v lednici vydrží 1–2 měsíce.
TIP: Kromě kari se pro přípravu fermentovaného květáku skvěle hodí i jiné druhy koření – například nové koření, kmín, bobkový list či fenyklové semínko. Stejně tak můžete nahradit i samotný květák a místo něj použít třeba mrkev, tuřín, bílou ředkev, celer nebo červenou řepu.ks - 1 l vodyks - 17 g soli ks - 1 lžíce kari kořeníks - 1 kg růžiček květákupříprava - 320 minut (+ 6–7 dní fermentace)vaření - 0