Tento tmavý, sladký a neodolatelný moučník původem z Ameriky si právem vyslouží čestné místo mezi TOP dezerty. Dnes si ho můžete připravit snad ve stovkách variací, chutí i vůní. Základ mu však zůstal. Tím je tmavá barva a intenzivní sladkost.Upečte si zdravou variantu bez cukru. Přesto bude výsledné brownies tak lahodné a podmanivé, že jeden kousek vám stačit nebude.Sladkou chuť moučníku propůjčí banán společně s datlovým sirupem. Pohostíte 8 - 10 osob za méně než 1 hodinu přípravy a pečení!Co budete potřebovat?230 g vařených červených fazolí (obvykle množství odpovídá 1 plechovce ve vodovém nálevu)100 ml datlového sirupu1 hodně zralý banán200 ml (rostlinné) smetany5 PL kokosového oleje2 PL kakaového prášku (nebo karobu)špetku soli1/2 ks kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů1 hrnek špaldové moukyFormu o velikosti 25 x 25 cm a mixér.Jak postupovat?Troubu předehřejte na 180 °C. Fazole přeceďte, propláchněte a nechte okapat. Do mixéru nasypte fazole, přidejte banán a zalijte smetanou, olejem a sirupem. Přisypte kakaový prášek se solí. Rozmixujte do hladké a krémové konzistence. Směs přelijte do mísy. Přisypte prosátou mouku s kypřícím práškem a dobře promíchejte. Formu vyložte pečícím papírem a těsto do ní přendejte. Vložte do trouby a pečte cca 20 - 25 minut. Před vyndáním proveďte test se špejlí. Pokud ji vytáhnete z moučníku suchou a čistou, máte pečeno. Nechte vychladit, nakrájejte na kostky a servírujte.