Chladné počasí si žádá vydatné jídlo, které zasytí a dodá energii, fazolová polévka je jedním z nich.
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutesmin
Čas vaření 40 minutesmin
Celkový čas 50 minutesmin
Porce 4-6
Uvařila Kristýna Solničková
Ingredience
1lžíci másla
1lžíci sladké mleté papriky
5stroužků česneku
1lzeleninového vývaru
2mrkve
1pikantní klobásu
1konzervu tmavých fazolí
4lžíce Spak Gourmet ostrý
Sůlpepř
Na noky:
1vejce
Hladkou mouku podle potřeby
Sůl
Instrukce
Stroužky česneku oloupejte a prolisujte nebo nakrájejte najemno. Mrkev očistěte a spolu s klobásou nakrájejte na kolečka. V hrnci nechte rozpustit máslo. Krátce na něm opečte česnek, přisypte mletou papriku a nechte rozvonět. Přidejte mouku, promíchejte a vše zalejte vývarem. Přidejte kečup, mrkev a polévku přiveďte k varu. Vařte ji asi 15 minut.
Mezitím připravte nočky. Do misky vyklepněte vejce, osolte a prošlehejte. Postupně přidávejte mouku, míchejte, a nakonec propracujte rukama, až vznikne koule těsta. Kousky těsta pak odtrhávejte a házejte do polévky. Vařte 5 minut, přidejte klobásu a vařte dalších 5 minut.
Nakonec do polévky vyklepněte fazole, prohřejte a stáhněte z ohně. Polévku podle chuti osolte a opepřete. Můžete podávat s čerstvým chlebem, pečeným toastem nebo krajíčkem chleba s máslem.
Notes
Osvědčené triky šéfkuchařů:
Místo klobásy zkuste do polévky přidat kousky uzeného masa. Výsledek bude vydatnější a perfektní i jako hlavní chod.
K polévce se skvěle hodí kousek čerstvého chleba s máslem nebo opečený toast. A pokud si ho upečete doma, odmění vás nejen nezaměnitelnou vůní, ale i chuťovým zážitkem, který povýší celé jídlo na úplně jinou úroveň.
Chcete polévku posunout na další úroveň? Zkuste přidat špetku majoránky nebo čerstvou petržel, které dodají polévce svěží aroma a domácí vůni.