Poprvé jsem falafel ochutnala asi před dvěma roky a od té doby jsem se ho snažila "vytvořit" i doma. Pořád to ale nebylo ono. ak jsem v rámci své výzvy narazila na tenhle libanonský recept, který konečně splnil moje představy o "té pravé" chuti falafelu. Příprava je velmi jednoduchá, takže pokud těmto cizrnovým placičkám holdujete i vy, tak směle do toho :-)
1) Den předem si sušenou cizrnu dáme nabobtnat do misky s vodou.
2) Cizrnu nameleme v robutu na hrubo (bude se mlýt i s dalšími surovinami, takže se ještě zjemní).
3) Přidáme sůl, petržel, pepř, římský kmín, koriandr, cibuli, česnek a mouku, a všechno semelem dohoromady.
4) Umíchané těsto dáme na pár hodin do ledničky.
5) Po vyndání do těsta přimícháme jedlou sodu. Není nutná, ale plačičky pak budou nadýchané.
6) Vytvarujeme placičky a smažíme na oleji. Pokud se snažíte smažení omezit, dají se péct i na plechu v troubě.
7) Servírování je už na vás: můžete ho přimíchat do zeleninového salátu, zabalit do tortily, nebo sezobnout jen tak ;-)
1hrnek - cizrna1hrst - petržel1ks - cibule1stroužek - česnek2lžíce - hladká mouka1lžíce - sůl2lžička - mletý římský kmín1lžička - mletý koriandr1/4lžička - pepř1lžička - jedlá sodaks - olej na smaženípříprava - 20vaření - 10