Základem fabada je směs paprikové klobásy chorizo, tmavého jelita s rýží morcilly a sušeného vepřového boku pancetty. I s českými surovinami to chutná skvěle!
Kategorie Polévka
Kuchyně Španělská
Čas přípravy 15 minutesmin
Čas vaření 2 minutesmin
Celkový čas 2 minutesmin
Porce 6osob
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
bílé fazolevelké máslové 500 g
klobása chorizonebo papriková klobása 2 nožičky
pancetta 300 g
jelitonebo španělská morcilla 2 ks
cibule 1 ks
šafránnitky 1/2 lžičky
bobkový list 2 ks
sůl
chlébk podávání
Instrukce
Dvanáct hodin předem zalijte fazole studenou vodou. Pak je slijte a zalijte čerstvou vodou zhruba 2 cm nad luštěniny. Přidejte špetku soli, přiveďte k varu, pak stáhněte na mírný stupeň a uvařte doměkka. Bílou pěnu z hladiny sbírejte.
Chorizo, pancettu a morcillu zprudka opečte v celku v pánvi. Cibuli oloupejte, překrojte napůl a přidejte k uzeninám. Přisypte šafrán, zalijte naběračkou vody z fazolí a promíchejte. Přidejte k fazolím i s bobkovým listem, přiklopte pokličkou a vařte zhruba 2,5 hodiny na mírném stupni doměkka. Občas promíchejte a podle potřeby přilijte vodu. Podle chuti osolte.
Při servírování vyndejte uzeniny na prkénko, nakrájejte je na menší kousky a dejte doprostřed stolu. Každému do hlubokého talíře nalijte polévku s fazolemi a podávejte s čerstvým chlebem. Uzeniny ať si dle libosti nabere každý sám.