Džuveč zastupuje v mé kuchařské výzvě Slovinsko. Myslím, že nebude tak úplně neznámý, v mnohém připomíná rizoto, které vaří doma asi každá z nás. V jednom z receptů jsem viděla i zapečenou variantu, vyzkoušela jsem obě a ta zapečená mi chutnala o malinko víc.
1) Rýži propláchneme, zeleninu nakrájíme na kostičky.
2) Na oleji osmahneme cibuli, přidáme mrkev a necháme zezlátnout.
3) Přidáme nakrájenou papriku a krátce osmažíme.
4) Přidáme sladkou papriku, česnek a protlak.
5) Přidáme rýži. (Kdo chce a má, může přidat i ajvar.)
6) Přidáme rajčata a rajčatovou pasatu, zalijeme vývarem a vaříme asi 20 minut.
7) Nakonec přidáme hrášek, osolíme a opepříme.
(Pro zapečenou variantu: přendáme do zapékací nádoby, zasypeme sýrem a zapékáme do zlatova.)
200g - rýže150ml - rajčatová passata500ml - zeleninový vývar2ks - cibule2ks - červená paprika3stroužek - česnek2ks - mrkev2ks - rajče200g - hrášek2lžička - sladká paprika1lžíce - rajčatový protlakks - sůlks - pepřks - olej na smaženípříprava - 20vaření - 20