Go Back

Dýňový džem

Vytisknout recept
Milujeme dýně, a džem z ní je jeden z mých nejoblíbenějších :-)
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 1 hour
Čas vaření 10 minutes
Porce 0 x porcí
Uvařila Lenka Hudečková

Ingredience

  • dýně na 1 kg
  • kyselina citronová 1-2 lžičky na 1 l vody
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • skořice celá
  • želírovací cukr dle jeho složení 2:1, 3:1
  • voda na namočení dýně

Instrukce

  • Dýni očistíme, nakrájíme na kostičky a vkládáme do studené vody s kyselinou citronovou.
  • Odvážíme si, z kolika dužiny chceme dělat džem.
  • Kostičky dýně vyndáme z kyselé vody a krátce povaříme, aby poměkly.
  • Potom je rozmixujeme, přidáme želírovací cukr, pomeranč, citron, i šťávu z toho, cukr a kousky skořice.
  • Povaříme 3 - 5 minut.
  • Nandáme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
  • Včera jsem měla 3,5 kg dýně, dala jsem 1 citron, 2 pomeranče, asi 3 kusy skořice.
  • Udělala jsem 22 skleniček různých velikostí.