Receptů na dýňovou polévku je v dnešní době plný internet. Tak přidám ještě ten můj. U nás vede dýňová polévka chuťově podobná na polévku hrachovou.
V hrnci na másle nejprve osmažíme pokrájenou cibuli s rozkrájenými stroužky česneku, počkáme, až se vše rozvoní. Mezitím si omyjeme, očistíme a vydlabeme dýni. Pokrájíme jí na kousky a vložíme do hrnce a chvíli restujeme na cibulce s česnekem. Následně zalijeme buď vodou nebo ideálně zeleninovým vývarem tak, aby byla dýně potopená, přidáme sůl. majoránku, případně polévkové koření dle chuti, jak jsme zvyklí. Vše vaříme do změknutí dýně.
Následně pak ponorným mixérem vše v hrnci promixujeme a v závěru přidáme tekutou šlehačku, případně se dá i kelímek zakysané smetany. Dle chuti ještě můžeme lehce přidat pepř, sůl. V závěru pak pokrájenou pažitku. Podáváme s krutony, případně opraženými dýňovými semínky. Nám poslední dobou zachutnaly v polévce pečené chlebové chipsy Bake rolls.1ks - Dýně hokaido1ks - cibule střední4stroužek - česnek5dkg - máslo200ml - šlehačka špetka - majoránka, sůl, polévkové kořenípříprava - 15vaření - 40