Go Back
+ servings

Drůbeží kaldoun

Vytisknout recept
Hutná a chuťově velmi výrazná polévka
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 1 hour 30 minutes
Celkový čas 2 hours
Porce 6 osob
Uvařila Jaroslava Korpášová

Ingredience

  • 1 kg drůbeží skelety křídla, krky...
  • 1 cibule
  • pár kuliček pepře sůl
  • polévková zelenina mrkev, celer, petržel, pórek

játrové knedlíčky:

  • 250 g očištěných drůbežích jater - namlet či naškrábat
  • 50 g strouhanky + na podsypání
  • 50 g změklého másla
  • 5 stroužků česneku
  • 1 vejce
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • pepř
  • sůl
  • na dohotovení
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké špaldové mouky
  • nudle - ideálně domácí

Instrukce

  • Drůbeží skelety dáme do hrnce se studenou vodou, osolíme, přidáme pár kuliček černého pepře.
  • Vložíme středně velkou celou cibuli, nemusíme loupat.
  • Dáme vařit, jakmile dosáhneme varu, stáhneme plotnu na nižší stupeň a vývar táhneme.
  • Mezitím si očistíme a nakrájíme polévkovou zeleninu, dáme stranou.
  • A připravíme játrové knedlíčky smícháním výše uvedených surovin.
  • Když je vývar OK, maso měkké, vše přecedíme přes síto.
  • Do vývaru dáme vařit zeleninu a po chvíli přidáme i játrové knedlíčky.
  • Z kostí obereme maso, pokrájíme a též vložíme do polévky.
  • V samotném závěru si uděláme trošku máslové jíšky, kterou promícháme v polévce a přihodíme i domácí nudle.
  • Povaříme ještě cca 5 minut. Případně dosolíme, opepříme....