Dělám ho nejraději s nakyslým ovocem, například rybízem. Hodí se do něj ovoce čerstvé i mražené. Dobrý je s meruňkami, borůvkami, jahodami a malinami. Mám vyzkoušeno, že velmi chutná dětem. Možná i proto, že z mého repertoáru koláčů patří k těm nejsladším. Takže rozhodně nic pro dietáře.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 1 hourhod.
Porce 0malý plech (cca 30x40)
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
Těsto:
3hrnky bezlepkové mouky
¾hrnku cukrumůže být až 1 hrnek, já dělám méně sladkou verzi
1máslo
1balíček prášku do pečiva
Náplň:
2vaničky tvarohu
¾hrnku cukru moučka
1hrnek mléka
Ovoce dle chuti
Instrukce
Smíchejte mouku, cukr, máslo a prášek do pečiva ve velké míse. Vznikne drobivé těsto, které ještě v ruce můžete dopracovat. Mělo by mít konzistenci drobenky.
Půlku těsta nasypte na vymazaný a vysypaný plech a trochu prsty utlačte.
Smíchejte ingredience na náplň a nalijte na těsto. Nelekejte se, bude opravdu tekutá, ale při pečení ztuhne.
Na tvaroh dejte ovoce, nasypejte druhou polovinu drobenky a dejte péct na 180 stupňů na cca hodinu (zkoušejte špejlí).
Po upečení nechte ztuhnout, ideálně v lednici. Koláč v chladu vydrží i 3 dny a stále je moc dobrý.