Vytisknout recept
Stará, dobrá klasika
Kategorie Hlavní jídlo, Vege
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes min
Čas vaření 40 minutes min
Celkový čas 1 hour hod.
Porce 2 osoby
Uvařila Jaroslava Korpášová
- 0,4 l mléko
- 2 ks vejce
- 30 g rozinky
- 250 g tvaroh
- 5 ks rohlíky nebo 1/2 veky
- máslo
- sůl - 2 špetky
- 50 g skořicový cukr nebo skořice
- 4 ks jablka
Veku nebo rohlíky pro přípravu žemlovky nakrájíme na plátky.
Zvlhčíme mlékem, do kterého jsme vmíchali vajíčka, sůl a cukr.
Ohnivzdornou mísu dobře vymažeme máslem a poklademe vrstvou navlhčených plátků pečiva.
Na ně dáme nastrouhaná jablka smíchaná s rozinkami a skořicí, další vrstvu žemlí.
Na ní rozprostřeme promíchaný tvaroh s troškou cukru.
Tento postup opakujeme a jako poslední vrstvu dáme žemle.
Povrch žemlovky potřeme rozpuštěným máslem a upečeme.