Asi není lepšího nápoje na zahřátí v době vánoční, než je svařené víno či domácí punč. Přitom jeho příprava není nikterak náročná.
Do kastrůlku nalijte víno a čaj a pomalu ohřívejte. Přidejte plátky citrónu a skořici s hřebíčkem hned zkraje, aby co nejdéle uvolňovaly do připravovaného nápoje chuť i aroma. Mezitím si do předem nahřátých skleniček připravte rum společně s nakrájenými kousky ovoce.
Jakmile je obsah kastrůlku dobře prohřátý, přelijte ho přes sítko do připravené sklenky, kde se na něj již těší rum společně s ovocem. Je lépe, když obsah kastrůlku nepřijde k varu, neboť se při něm velmi rychle odpařuje alkohol. Ozdobte plátkem citrusu nebo jiného ovoce a případně doslaďte. Nyní můžete podávat.
Dá se snadno připravit i dětská bezalkoholová verze, smícháním oblíbeného džusu a čaje, které chvíli povaříme s kořením a přidáme ovoce.1l - červené víno400ml - černý čaj150ml - rum nebo griotkaks - ovoce dle chuti a toho, co zrovna máte doma (citrusy, ananas, jablka...)1ks - citronks - celá skořice, hřebíček, možno i kousek badyánuks - cukr krupice (nebo třtinový) na případné doslazenípříprava - 5vaření - 10