Do mísy dáme veškeré sypké suroviny - mouku, cukr, kakao, prášek do perníku - promícháme. Přidáme rozinky (mohou být před tím namočené v rumu), posekané ořechy, kandovanou kůru, promícháme a následně do mísy vyklepneme 1 vejce, nalijeme olej, dáme dvě lžíce domácí zavařeniny a přidáme vlažné mléko. Vše důkladně promícháme. Džem uvnitř těsta nám zaručí, že perník bude vláčný (někdy místo džemu dávám 1-2 strouhaná jablíčka). Vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný pekáček. Pečeme na cca 170°C zhruba 30 minut. Necháme vychladnout a zdobit můžeme dle svých zvyklostí, pocukrovat, dát čokopolevu, či třeba polevu vymýchanou z moučkového cukru a citronu.300g - špaldová hladká mouka80g - třtinový cukr1ks - vejce1ks - kypřící prášek do perníku80g - olej2 dcl - vlažné mléko 50g - rozinky, kandovaná kůra, sekané ořechy1lžíce - kakao1ks - čokoládová poleva2lžíce - domácí zavařeninapříprava - 10vaření - 30