Go Back

Domácí jablečno-reveňový džem

Vytisknout recept
Tak tento recept je naprostá jednička! Neuvěřitelná lahoda a když ho přes sezónu několikrát vyrobím, jen se po něm zapráší. Má neuvěřitelně všestranné použití a chutná naprosto báječně.
Reveň, známá také pod názvem Rebarbora, začíná dozrávat v květnu. V gastronomii se používají pouze stvoly a jen tepelně upravené! Velmi oblíbenou pochoutkou u nás doma je rebarborové brownies. Výtečně chutná v kombinaci s tvarohem na koláčích. 
Nebojte se, uvařit džem je snadné. Je to skvělý způsob, jak uchovat ovoce „na horší časy“ kdy nebude zrovna mít sezónu dozrávání. Důležité je použití cukru, který zabrání, aby se zavařenina zkazila. A díky přidaným jablíčkům, které obsahují pektin, džem krásně tuhne i bez použití želírovacích prostředků.
Božská pochoutka k ranní snídani. Na krajíc čerstvého chleba potřeného máslem si namažte hustě tento vynikající džem a začněte nový den s úsměvem.
Co budete potřebovat?
  • 500 g reveně
  • 500 g jablek
  • 1 kg třtinového cukru
  • 1 PL skořice
  • 100 - 150 ml vody na podlití
Dále pak si připravte:
  • kastrol s vyšším dnem (alespoň o objemu 5 l)
  • dřevěnou vařečku
  • 6 zavařovacích skleniček s víčky
  • ponorný tyčový mixér
Reveň zbavte důkladně horní tvrdé vrstvy. Krásně se vám sloupne po vláknech. Nakrájejte na kousky a vložte do kastrolu. Postavte na sporák, podlijte vodou a dejte dusit na 10 minut. Pak přidejte oloupaná a nakrájená jablka a duste do změknutí. Každé jablko je jinak tvrdé, proto prosím délku tepelné úpravy volte dle vašich možností. Přidejte skořici. Když jsou jablka změklá a reveň téměř rozvařená, směs ponorným mixérem umixujte do hladkého krému. Přisypte třtinový cukr a nechte provařit dalších cca 10 minut.
Jak poznáte, že džem zhoustl? Vezměte si malý dezertní talířek a na něj lžící kápněte džem. Počkejte pár vteřin, až začne stydnout. Když se po talířku „táhne“ je hotový. Odstavte z plotýnky a naplňte sklenice.
Sklenice důkladně vymyjte, víčka pro jistotu vyvařte v hrnci alespoň 5 minut. Horký džem nalijte do skleniček a zavíčkujte.
Dejte sterilizovat při 85 °C na 10 minut. Skladujte v temnu.
Věřte, že dlouho nevydrží.

500g - Reveň
500g - Jablka (už oloupaná a vykrájená)
1lžíce - Skořice
1000g - Třtinový cukr
100 - 150ml - Voda na podlití
příprava - 30
vaření - 30
Kategorie Dezert
Porce 0
Uvařila JaroslavaFrančíková