Občas slýchávám, že domácí bramborový knedlík je fuška a nebo, že se nepovedl a tak, že hospodyňky dělají z kupované sypké směsi. A přitom je to tak snadné.
Ideálně večer před samotnou přípravou knedlíků si uvařím ve slupce brambory.
Jako první si postavím na sporák hrnec s vodou, kterou přivedu k varu, osolím.
Pak oloupu a na lehce posypaný vál hrubou moukou si na jemném struhadle nastrouhám brambory. Přidám sůl a do důlku vyklepnu celé vajíčko. Nasypu směs mouky a krupice a rukama zpracuji pevné těsto.
To rozdělím na 4 stejné díly, ze kterých vytvaruji válečky o průměru 5-6 cm.
Jakmile se voda vaří, ponořím do ní knedlíky a vařím zhruba 25 minut. Tu a tam je ve vodě vařečkou zamíchám, aby se nepřichytily ke dnu hrnce.
Z této "hmoty" jsou výborné i šišky, které máme rádi např. posypané mákem nebo opečenou strouhankou.1kg - brambory vařené17dkg - hrubá mouka17dkg - hrubá krupice1ks - vejce1lžička - sůlpříprava - 10vaření - 25