kreativně zformovat vaše vánoční cukroví, stačí vám jen světlé a tmavé těsto.
Kategorie Cukroví
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutesmin
Čas vaření 10 minutesmin
Celkový čas 40 minutesmin
Porce 1porce
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
Ingredience
cukr - 1 díl
máslo nebo margarín - 2 díly
hladká mouka - 3 díly
sůl - 1 špetka
kakaový prášek - 1 polévková lžíce vždy na úkor moukyjen pro tmavé těsto
Instrukce
Příprava těsta
1. Do misky vsypte cukr a hladkou mouku. Pokud tvoříte tmavé těsto, odeberte příslušné množství lžic hladké mouky a přidejte stejné množství kakaového prášku. Tím docílíte stejné hustoty a konzistence tmavého i světlého těsta. Do sypkých surovin přihoďte špetku soli a vše promíchejte.
2. Nakonec do směsi přidejte na kostky nakrájené máslo a směs zpracujte do homogenní konzistence. Pracujte rychle, aby těsto nezačalo tát. Poté jej zabalte do fólie a vložte do lednice alespoň na 2 hodiny odležet.
3. Tvarování těsta se snažte co nejvíce urychlit a pakliže bude trvat déle, snažte se výsledné cukroví stále držet v chladu. Poté je vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho dorůžova.
Jednoduché květinky
Ze světlého těsta zformujte 6 drobných kuliček a z tmavého těsta jednu. Všechny kuličky by měly mít stejnou velikost. Světlé kuličky vyskládejte dokola kolem jedné tmavé. Párátkem pak ve středu světlé kuličky zmáčkněte, čímž v nich vytvoříte příčnou čárku. Takto vytvořenou květinku přeneste opatrně s pomocí nože na plech pokrytý pečicím papírem. Barvy můžete otočit a vytvořit naopak tmavou květinku se světlým středem.