Lehký oběd nebo večeře a s použitím oblíbené podzimní ingredience – dýně.Na cuketové placičky:1 cuketahladká moukastrouhankaasi 10 dkg šunkového nebo jiného měkkého salámu (nemusí být, pokud chci vegetariánskou variantu)1 vejcesůlpepřmajoránkačesnek – asi 3 stroužkypokud je směs příliš hustá, trochu mlékaslunečnicový nebo řepkový olej na smaženíPostup:Cuketu omyju, neloupu a rozpůlím. Jednu půlku nastrouhám na jemnějším struhadle, druhou půlku na hrubším struhadle. To proto, že placičky jsou pak uvnitř pěkně strukturované. Nasypu do mísy a přidám jedno celé vejce, asi 3 stroužky česneku, které protlačím lisem. Pokud mi nevadí trochu salámu, nakrájím jej na malé kostičky a přidám do mísy – pro vegetariánskou verzi vynechám. Pak přidám trochu hladké mouky – od oka – nejdříve třeba 4 lžíce a tak přibližně 3 lžíce strouhanky. Přidám sůl a pepř a majoránku – jako do bramboráku. A pořádně promíchám. Vznikne těsto, které vypadá jako na bramborák. Pokud by směs byla příliš hustá, dá se zředit trochou mléka. Pak rozpálím lívanečník, dám trochu oleje a smažím malé placičky. Podáváme hned po usmažení třeba s bramborovo-dýňovou kaší.Na bramborovo-dýňovou kaši:asi 500 g brambor – varný typ B nebo Casi 250 g dýně – já používám nejčastěji hokkaidomáslomléko nebo smetanasůlparmezánBrambory oloupu, nakrájím na menší kostky a dám do vody vařit. Přidám dýni taktéž nakrájenou na kostky – zhruba stejně velké, jako brambory (u dýně hokkaido nemusím dýni loupat). Osolím. Společně uvařím doměkka. Poté připravím stejně jako klasickou bramborovou kaši – tj. přidám máslo, až se rozpustí, rozšťouchám za přidání mléka nebo smetany. Nakonec přidám asi tak 3 lžíce nastrouhaného parmazánu. Zamíchám a podávám společně s placičkami. Kaše je díky dýni krásně žlutá.více receptů a dalších informací najdete na www.honeyfood.czfoto: Lucie Pomijová Brabcová