Tento recept je tutovka, úspěch zaručen. Jen příště si dám více záležet na motání, ale i tak na první dobrou byly vynikající. Příprava není nejrychlejší,ale večer zaděláte a ráno pečete ke snídani křehké máslové croissants.
Do oběhu recept poslala skvělá Mirka van Gils Slavíková, kterou znáte z poředu Peče celá země. Pokud chcete i videopostup stačí se podívat k ní na instagram.
Postup je:
Z mouky, soli, žloutků,cukru, droždí a vody zaděláme těsto, které necháme asi 10 minut odpočinout. Těsto rozválíme do čtverce tak, aby střed byl mírně vyvýšený. Do těsta zabalíme kostku másla, rozválenou do plochého čtverce a vyválíme do
obdélníku asi 30 x 40 cm a složíme na 3x, jednu třetinu do středu zbylé části a druhou přeložíme přes tu jednu třetinu. Necháme odpočinout asi 10 minut v lednici. Vyvalování opakujeme 2x. Dobře zabalíme do folie a necháme v lednici do druhého dne nejlépe.
Druhý den vyválíme, rozkrájíme na trojúhelníky, které stáčíme do croissants. Dáme na plech a necháme kynout asi 1-2 hodiny. Nakynuté croissants jemně potřeme rozšlehaným žloutkem.
Pečeme v rozpálené troubě na 180°C asi 15 minut.500g - hladká mouka70g - cukr krupice10g - suché droždí8g - sůl5ks - žloutky250g - voda350g - máslopříprava - 14 hodin vaření - 15