Chuť není pouze výsadou aristokracie, dvorské kultury evropské, arabské nebo čínské minulosti, ani zcela novou záležitostí současných labužníků. V dějinách lidské společnosti patřil kalorický příjem mezi zcela zásadní téma. O to více si můžeme považovat doby dostatku, která rozvíjela i oblast gastronomie. A to i v otázkách lidové kultury, kam příprava pochutin, zcela jistě patří. Každá země připravuje lahůdky, kam zakomponovává typické ingredience dané země. Mlékárna Valašské Meziříčí inspiruje za pomocí tradičních českých výrobků k přípravě cukrovinek s chutěmi, které jsou více evropské.
Kategorie Cukroví
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 3 hourshod.40 minutesmin
Čas vaření 20 minutesmin
Celkový čas 5 minutesmin
Porce 6osob
Uvařila KateřinaGoroškov
Ingredience
Na těsto:
120gmásla
140gcukr moučka
4žloutky
60mlČerstvé smetany z Valašska ke šlehání
120gčokolády
mleté nové koření
4bílky
120gpolohrubé mouky
Na dokončení:
150gmeruňkového džemu
čokoládová poleva
kakao
bílá čokoláda
Instrukce
Čokoládu na vaření rozlámeme na kousky, rozpustíme ji v kovové misce ponořené do horké vodní lázně a za občasného zamíchání ji necháme trochu zchladnout.
V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny.
Zašleháme do ní rozpuštěnou čokoládu a nové koření.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme spolu s prosátou moukou do našlehané hmoty.
Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a potřený máslem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 – 35 minut.
Pokud pak do těsta zapíchneme špejli, nesmí se na ni lepit, ale nesmí být vysušené.
Upečený plát necháme chvíli zchladnout na mřížce, pak ho pomocí papíru stáhneme z plechu a necháme zcela vychladnout.
Upečený vychladlý plát potřeme meruňkovou zavařeninou, posypeme kakaem, necháme chvíli zatuhnout a pak ho nakrájíme na malé krychličky asi 3 cm.
Potřeme je po stranách pomocí štětečku rozehřátou čokoládovou polevou (nebo je do čokolády namáčíme) a necháme na mřížce ztuhnout.
Nakonec na krychličky nakreslíme tenkými linkami bílkové polevy vločky a necháme je zaschnout, a nebo je vytvoříme z bílé čokolády.