1. V kastrůlku přivedeme smetanu do varu. Odstavíme a nalámeme do ni polevu. Přidáme máslo a pomazánku a vymícháme dohladka. Směs nalijeme do vyśši nádoby a uložíme asi na hodinu do chladničky.
Polevu rozpustime podle návodu na obale. Formu vyložíme potravinarskou folií a polovinu polevy nalijeme na dno formy. Vložíme do chladničky a nechame zcela zuhnout.
3. Vychladlou směs vyšleháme šlehačem na nejvyšším stupni. Nanesemedo formy na ztuhlou polevu a uhladíme. Opět vložíme do chladničky a necháme ztuhnout. Zbylou polevu opět rozpustime, nalijeme na povrch směsi a uhladime. Necháme důkladně alespoň hodinu v chladničce ztuhnout.
4. Vzniklou hmotu vyjmeme z formy, odstranime folii a nakrájíme ostrým nožem namáčeném v horké vodě na malé trojúhelníčky. Lanýže uchováváme v chladničce.
ks - Na lanýže:ks - 75 ml smetany ke šleháníks - 1 balíček polevy tmavéks - 15 g máslaks - 50 g lískoříškové pomazánkyks - Na polevu:ks - 1 balíček polevy tmavéks - formu na biskupský chlebíček (30x11cm)příprava - 40vaření - 150