Celkový obsah tuku v luštěninách je nízký, a to do 5 %. Výjimkou je sója, která obsahuje
okolo 20 % tuku. Výhodou však je, že tuk obsažený v luštěninách má příznivé složení, a to díky
vhodným mastným kyselinám a dalším látkám, které se v luštěninách vyskytují společně
s tuky – např. fosfolipid lecitin nebo rostlinné steroly.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Italská
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 15 minutesmin
Celkový čas 35 minutesmin
Porce 4osoby
Uvařila Irča Holčáková
Ingredience
1střední cibulenakrájená na malé kousky
1střední mrkevjemně nastrouhaná
2plechovky čočkyokapané a umyté (nebo 500 gramů vařené čočky)
1 ½lahve rajčatového protlakunebo 3–4 plechovky
Mletý černý pepř
Čerstvé nebo sušené italské zelené bylinkynapř. bazalka, oregano, tymián, rozmarýn
3–4 polévkové lžíce lahůdkového sušeného droždí
volitelné, ale přidává příjemnou chuť a trochu krémovost
Sůl podle chuti
1balení celozrnných špageT
Instrukce
Předehřejeme pánev na středně vysokou teplotu, poté orestujeme cibuli
(na troše oleje, popř. možné bez oleje).
Po pár minutách přidáme nastrouhanou mrkev se špetkou soli a necháme
5–10 minut vydusit.
Přidáme čočku, rajčatový protlak a bylinky. Vaříme několik minut a podle
chuti dochutíme trochou soli a pepře.
Na závěr přidáme lahůdkové sušené
droždí a podáváme čerstvé s uvařenými celozrnnými těstovinami. Na poslední 3 minuty můžeme přidat i několik hrstí baby špenátu.