Od kamarádky jsme dostali kousek výborného domácího uzeného, tak mne napadlo, udělat z něj polévku, s manželem jsme si velmi pochutnali.Večer jsem si namočila čočku do studené vody. Druhý den jsem jí pak propláchla a slila.Nakrájela jsem malou cibuli na jemno, dala do kastrolu se lžící oleje, přidala na malé kostičky pokrájené uzené a chvíli opékala. Mezitím jsem si na drobné kostičky pokrájela očištěné mrkve. Přidala do hrnce, do kterého jsem dala i předem namočenou čočku. Vše jsem přisolila, dala trošku pepře a asi 4 stroužky rozmačkaného česneku. Zalila jsem horkou vodou tak, aby vše bylo "pod hladinou".Nechala jsem vařit cca půl hodinky. Udělala jsem si trošku řídké jíšky, kterou jsem v závěru do polévky přidala. Nakonec se hodí i čerstvé zelené bylinky. Můžeme podávat s pečivem i jako samostatné jídlo.400-500 - g - hnědá (klasická) čočka 2 - ks - mrkev 200 - g - uzené maso1 - ks - cibule malá česnek - dle chuti1 - lžíce - olej kousek másla lžíce špaldové mouky na jíšku sůl, pepř