Nejen na novoroční stůl se hodí čočková polévka. My ji u nás doma vaříme spíše na podzim a v zimě, ale v zásadě se dá jíst celoročně a je rychle hotová. Je to třeba dobrý tip na rychlou zimní večeři.ČOČKOVÁ POLÉVKA (pro 2-3 osoby)Vývar z čočky + uvařená čočka150 g anglické slaniny3 lžíce hladké mouky2 mrkve2 stroužky česnekumajoránkasůl, pepřNakrájím si na malé kostičky anglickou slaninu a nechám ji pomalu opéct, aby pustila tuk. Když je už docela dost opečená, přidám na malé kostičky nakrájenou mrkev a osmahnu ji. Pak přidám hladkou mouku – udělám jíšku. Když začne zlátnout, zaliju vývarem z čočky. Promíchám metličkou, aby polévka neměla hrudky a nechám provařit. Po chvíli vaření do ní přidám sůl, pepř, prolisovaný česnek a majoránku – docela dost, polévka musí mít chuť. Také nešetřím pepřem. Nakonec do ní zamíchám vařenou čočku – několik vrchovatých lžic, které mi zbyly třeba při přípravě čočkového salátu.Doporučuji podávat s opečenými krutony z bílého pečiva.Foto: Lucie Pomijová