Go Back
+ servings

Chřestová polévka s pestem

Vytisknout recept
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 40 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 2 svazek bílý chřest
  • 750 ml zeleninový vývar
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce máslo
  • 1 hrst mandlové lupínky
  • 150 ml smetana 30%
  • sůl a pepř
  • Pesto
  • 4 ks mladý zelený chřest
  • 1 stroužek česnek
  • 3 lžíce mandle mleté
  • 70 ml olivový olej -100 ml
  • sůl a pepř

Instrukce

  • Odlomte dřevnaté konce bílého i zeleného chřestu, přidejte je do hotového vývaru a asi 15 minut povařte. Vývar bude mít intenzivnější chřestovou chuť. Bílý chřest oloupejte (nemusíte nijak zvlášť pečlivě), slupky také přidejte do vývaru.
  • Připravte pesto. Zelený chřest pokrájejte na kousky asi 2 cm velké, dejte do hrnce s vroucí vodou, 2 minuty povařte, sceďte a zchlaďte proudem ledové vody. Osušte papírovou utěrkou, dejte do mixéru, přidejte ostatní suroviny a rozmixujte. Konzistenci upravte množstvím oleje.
  • Cibuli nasekejte nadrobno a zpěňte ji na másle. Na mírném plamenu restujte asi 3 minuty. Chřest pokrájejte na kousky asi 1–2 cm silné a přidejte je do hrnce. Zalijte scezeným vývarem a vařte, dokud chřest zcela nezměkne, asi 10 minut. Mezitím nasucho opražte mandlové plátky.
  • Polévku rozmixujte dohladka, vmíchejte smetanu, už jen prohřejte a dochuťte solí a pepřem. Nalijte do misek, přidejte pesto, mandle a pár kapek oleje.