Go Back
+ servings

Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Vytisknout recept
Kategorie Salát
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 10 minutes
Celkový čas 20 minutes
Porce 2 porce
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 4 ks vejce
  • olej na potření fólie
  • 1 svazek mladý zelený chřest vzrostlý
  • 1 ks citron k podávání
  • Posýpka
  • 3 plátek chléb kmínový
  • olivový olej
  • 5 ks ančovičky
  • 2 lžíce máslo
  • chilli sušené podle chuti

Instrukce

  • Připravte posýpku. Z krajíců chleba odkrojte kůrku a střídku rozdrobte – ručně nebo v kútru. V pánvi zahřejte lžíci oleje, přidejte ančovičky, vařečkou je trochu rozmačkejte a nechte je na mírném plameni rozpustit. Přidejte máslo a nechte ho rozpustit, přidejte drobky a opečte je dozlatova. Nakonec přidejte podle chuti chilli. Pánev odstavte, ale udržujte v teple.
  • Udělejte ztracená vejce. Na pracovní plochu rozprostřete čtverec potravinářské fólie, potřete ji olejem, přetáhněte ji přes šálek či malou misku, prsty zatlačte do misky a udělejte prohlubeň. Rozklepněte do ní vejce, fólii chytněte za cípy, přitiskněte je k sobě, těsně utáhněte a udělejte uzlík. Takto připravte všechna vejce. Vhoďte je do hrnce s vroucí vodou, vařte 4 minuty, vylovte, odstřihněte uzlíky a opatrně vybalte.
  • Pazochům chřestu odlomte dřevnaté konce a škrabkou pak stonky asi od poloviny směrem dolů oloupejte. Pazochy svažte provázkem a vhoďte do vroucí vody. Připravte si velkou mísu se studenou vodou a ledem. Po 3–4 minutách svazek vylovte a hned ho vhoďte do ledové vody.
  • Chřest rozdělte na talíře, přidejte poctivou porci opečené posýpky s máslem a navrch položte ztracená vejce. Podávejte s kousky citronu na dochucení.