Vaří se podobně jako boloňská omáčka, ale mnohem jednodušeji, protože se nemusí krájet tolik surovin.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Španělská
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 50 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.10 minutesmin
Porce 6porcí
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
Základ
500gmletého hovězího masado 10 % tuku
1ks velké červené papriky210 g očištěné
50grajčatového protlaku
800gloupaných rajčatv plechovce
400gčervených konzervovaných fazolí240 g bez nálevu
25gzdravého hovězího bujónu
125mlvody
½ks cibule150 g
3stroužky česneku15 g
1lžička řepkového oleje5 ml
1lžíce přírodního sladidla bez kaloriíkrystal – 10 g
sůlpepř
Koření
3lžičky mleté paprikysladká nebo pálivá – 15 g
3lžičky drceného kmínu10 g
2lžičky sušeného česneku5 g
2lžičky sušené cibule5 g
2lžičky oregana5 g
1lžička kajenského pepře3 g
Ostatní
zakysaná smetana 8%
strouhaný sýr do 30 % t.v.s.
petrželka nebo koriandr
Instrukce
Cibuli oloupej a nakrájej najemno. Česnek oloupej, odstraň klíčky uprostřed (jsou špatně stravitelné) a nakrájej nadrobno.
Papriku umyj a nakrájej na drobné kostičky. Otevři všechny plechovky.
Do hrnce dej trošku oleje, chvíli ho zahřej, přidej česnek a cibuli a nechej zesklovatět na mírném plameni cca 1 minutu. Přidej papriku a osmaž cca 2 minuty.
Zvyš plamen, přidej mleté maso, vařečkou ho dobře rozděl na menší části a nechej zatáhnout.
Přidej chilli koření, chvíli orestuj a přidej protlak, rajčata, fazole, rozmělněný bujón a zalij 125 ml vody.
Promíchej a pozvolna vař nepřiklopené 40 minut, mělo by to mírně probublávat.
Nakonec přidej sladidlo, ochutnej a případně dosol a dopepři.