Přestože je Mlékárna Valašské Meziříčí tradičním producentem kvalitních čerstvých mléčných výrobků s hlubokými regionálními kořeny, jde s dobou. Přináší řadu tipů pro podporu vitality jak s využitím výrobků vlastních, tak v kombinaci s tak zvanými superpotravinami. Tedy potravinami, které umí člověk využít beze zbytku, a to díky svým výživovým vlastnostem. K nim bezesporu patří i chia jedlá semínka pocházející z pouštní rostliny Salvia hispanica. Tato rostlina je původem z oblastí Střední a Jižní Ameriky. Tradičně byla pěstována indiánskými kmeny, jako jsou Aztékové a Mayové, pro její výživná semena. Chia semínka jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, bílkoviny a různé minerály, což z nich činí oblíbenou superpotravinu. Spolu v kombinaci s mlékem a Bílým jogurtem z Valašska už nemůže být Vaše svačina zdravější.
Kuchyně Jihoamerická
Celkový čas 2 hourshod.15 minutesmin
Porce 2porce
Uvařila KateřinaGoroškov
Ingredience
• 40 g chia semínek
• 300 ml Čerstvého mléka z Valašska
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 2 lžíce medu
• 1 Bílý jogurt z Valašska
• 150 g jahod
• 125 g malin
Instrukce
V míse smícháme chia semínka s 240 ml Čerstvého mléka z Valašska, medem a vanilkovým extraktem.
Dobře promícháme tak, aby se ingredience spojily.
Směs přelijeme do sklenic, ve kterých bude puding servírován.
Necháme jej odpočívat v lednici minimálně 3 hodiny, ideálně přes noc, aby směs zhoustla.
Jahody, maliny a 60 ml Čerstvého mléka z Valašska rozmixujeme do hladké směsi.
Na ztuhlý chia puding přidáme vrstvu Bílého jogurtu z Valašska bifido nebo smetanového (dle chuti ho můžeme osladit).
Poté na jogurtovou vrstvu navrstvíme rozmixované ovoce.