Pomazánka je také dobrá na výlet nebo do práce, když nemáte šanci dát si teplé jídlo. Jednoduše rozřízněte housku, naplňte ji pomazánkou a zabalte s sebou do svačinového boxu nebo krabičky.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutesmin
Celkový čas 10 minutesmin
Porce 4osoby
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
Tvrdý sýr; strouhaný. Můj tip je Eidam s obsahem tuku 30 %který nemá příliš výraznou chuť a není tak tučný. Sýr kupuju v bločku a strouhám si na struhadle před přípravou pomazánky. Další u nás oblíbenou variantou sýru je 30% Gouda. Méně se mi osvědčily uzené sýry nebo sýry s nasládlejší chutí typu Ementál nebo Madeland. Ty bývají v pomazánce dominantní a potlačí chuť česneku.
Česnek; čerstvýutřené nebo jemně prolisované stroužky
Majolka; čistáneochucená
Zakysaná smetana; nebo plnotučný řecký jogurt
Sůl; množství podle tohojak slaný je sýr, případně majolka
Pepř; černýčerstvě mletý
Instrukce
Sýr nastrouhejte najemno na struhadle.
Česnek oloupejte a utřete.
Do misky dejte sýr, česnek, majolku a zakysanou smetanu. Ochuťte pepřem a solí.
Vše promíchejte.
Česnekovo-sýrovou pomazánku nechte asi 30 minut odležet v chladu.