Caldo verde [čtěte kaldo verde] – portugalská jednoduchá, a přesto vydatná polévka se tradičně vaří z kapusty či kadeřávku, v letních měsících ji ale klidně zkuste udělat z mangoldu nebo špenátu!
1
Ve větším hrnci rozehřejte olej, vsypte chorizo, opečte je a vyjměte děrovanou lžící. Do výpeku vsypte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte česnek, krátce jej orestujte, vsypte brambory, zalijte vše vývarem a vařte, dokud brambory nebudou měkké. Část jich rozmačkejte nebo polévku trochu rozmixujte tyčovým mixérem. Tím se zahustí.
2
Vsypte do polévky kadeřávek a ještě 5 minut ji povařte, jen aby změkl. Dochuťte solí, pepřem a kajenským pepřem, vraťte do polévky chorizo a podávejte s chlebem.
ks - olivový olej 2 PLks - chorizo 170 g nakrájené na kolečkaks - cibule 1 ks velká, nakrájená nadrobnoks - česnek 1 stroužek nakrájený nadrobnoks - brambory 1 kg oloupané a nakrájené na kostičkyks - vývar kuřecí 2 l nebo zeleninovýks - kadeřávek 3 ks velké listy kadeřávku nebo kapusty, stonky vyříznuté, listy nakrájené na proužkyks - sůlks - pepř čerstvě mletýks - kajenský pepř 1 špetka nemusí býtks - chleba k podávánípříprava - 15vaření - 60