Čalamáda je druh nakládané zeleniny, který může mít mnoho podob. Je typická pro středoevropskou kuchyni. Nejznámější je verze je ta se zelím, cibulí a paprikami. Oblíbená je ale také kombinace mrkve a řepy. Červená řepa dodá čalamádě jedinečnou barvu i chuť.
Kategorie Přílohy
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 1 hourhod.5 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.25 minutesmin
Porce 0Individuální
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.
Ingredience
1kgbílého zelí
1kgčervené řepy
2cibule
2mrkve
Na nálev:
1balení Směsi k nakládání okurek a zeleniny Lako Labeta
1,7lvody
500mlocta
120gcukru
Instrukce
Červenou řepu uvařte do měkka. Doba varu je podle velikosti, cca 45 min. Poté řepu oloupejte a nastrouhejte na hrubo. Bílé zelí nakrouhejte na jemné nudličky, mrkev nastrouhejte na hrubo, cibuli pokrájejte na proužky. Připravte si nálev podle návodu na obalu směsi Lako. V hrnci přiveďte k varu vodu, ocet, cukr, směs na nakládání Lako a krátce povařte. Všechnu zeleninu smíchejte dohromady a zalijte nálevem. Naplňte sklenice a sterilizujte 20 minut.
Notes
TIP: Do zbylého nálevu naložte i jinou úrodu jako cibulky, houby, květák či kukuřičné klásky.Připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová, ambasadorka značek Druid CZ, Labeta a Iswari, tvůrkyně originálních bezlepkových receptů a autorka webu www.varilamysicka.cz.Zdroj a foto: Labeta