O tom, co patří a nepatří do úplně původního Caesar salátu, bychom mohli vést dlouhé debaty. V původním receptu chybělo kuřecí maso a slanina. I zálivka může mít různé složení. Místo krutonů, které se zpravidla připravují ze staršího bílého pečiva, můžeme do salátu přidat opečenou cizrnu, která mu dodá příjemnou křupavost a pokud budete salát připravovat bez masa, tak i potřebné bílkoviny.
Kategorie Salát
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutesmin
Čas vaření 20 minutesmin
Celkový čas 50 minutesmin
Porce 4osoby
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
Zálivka
parmezán150g
olivový olej100ml
ančovička4filety
česnek2stroužky
citrónová šťáva3lžíce
worcestr2lžičky
hořčice2lžícedijonská
žloutky2kspřípadně odpovídající množství majonézy
sůl1/2lžičky
pepřčerstvý
Salát
cizrna250g
paprika1/2lžičkysladká
salátřímský
sůl
pepř
olej
masokuřecí
Instrukce
Nejprve si připravíme zálivku - česnek, ančovičky, hořčici a žloutky rozmixujeme v mixéru.
Do této směsi přidáme další ingredience na zálivku a dále mixujeme, aby vznikla hladká směs.
Ochutnáme ji a případně ještě doladíme solí, pepřem, citronovou šťávou.
Cizrnu můžeme použít z plechovky, nebo sušenou. Sušenou den předem namočíme a druhý den vodu slijeme a cizrnu uvaříme dle návodu.
Připravenou cizrnu promícháme v míse s olejem, solí a pepřem a sladkou paprikou.
Plech vyložíme pečicím papírem, kam přesuneme cizrnu.
Pečeme ji v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut.
Římský salát nakrájíme, opereme a osušíme.
Přendáme ho do mísy, zalijeme zálivkou a promícháme.
Salát naservírujeme a přidáme opečenou cizrnu, hobliny parmezánu a čerstvý pepř.
Případně můžeme salát doplnit opečeným kuřecím masem.