Farmářské trhy začínají konečně nabízet první letos vypěstované suroviny – medvědí česnek a ostatní bylinky, patří k prvním vlaštovkám z čerstvých surovin od českých farem. Kopřivy (opravdu malinké cca 10 cm vysoké) jsem si nasbírala na okraji louky. :)
Recept
První věc, co musíme udělat, je spařit mladé kopřivy. Krátce je zalijeme horkou vodou, a tak zamezíme požahání na jazyku. Při tepelné úpravě to samozřejmě není potřeba.
Všechny zelené ingredience dáme společně s olejem do nádoby tyčového mixéru a rozšleháme na jemné pesto. Na závěr přidáme sýr a oříšky a rozmixujeme, tak, jak máme strukturu pesta rádi – já nahrubo. Sůl a citron dáme uplně na závěr dle chuti (a slanosti parmesanu).
Pesto používáme nejčastěji na těstoviny, ale když si s ním namažete čerstvý kváskový chleba, nebo bulku na burger, nešlápnete vedle! :)
V lednici pesto vydrží 2-3 týdny, tedy pokud ho dříve nesníte... :)
1ks - petržel svazek1ks - medvědí česnek svazek1hrst - kopřivy mladé 1dcl - olivový olej 1ks - cintron - šťáva1lžička - sůl1hrst - Parmesan – strouhaný 3lžíce - slunečnicová semínka s chillipříprava - 10vaření - 10