Bulgogi, v překladu „ohnivé maso“, pochází z Korejského poloostrova, kde jej běžně najdete v luxusních restauracích, ale i v supermarketech. Dnes si představíme jeho rostlinnou obdobu, kterou si snadno připravíte i doma a na masovou variantu možná zapomenete úplně. Autorkou receptu je respektovaná veganská food blogerka Nikoleta Kováčová, známá také jako „Surová dcerka“.
Kategorie Vege
Kuchyně Asijská
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 15 minutesmin
Celkový čas 35 minutesmin
Porce 4
Uvařila Kristýna Solničková
Ingredience
1PL sójové omáčky
15gtřtinového cukru
½ČL gochujang čili pasty anebo srirachy
15gsezamového oleje
2stroužky česneku
40gnashi hrušky
½ČL sečuánského pepře
2PL řepkového oleje
1x Good Calories Rostlinné mleté
Korejský okurkový salát:
1okurka
Sůl dle chuti
2PL sójové omáčky
1PL sezamového oleje
1PL čili oleje
1stroužek česneku
1PL sezamových semínek
Instrukce
V misce smíchejte sójovou omáčku, třtinový cukr, čili pastu, sezamový olej, prolisovaný česnek, nastrouhanou (nashi) hrušku a namletý sečuánský pepř.
Na pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte do zlatova Good Calories Rostlinné mleté. Když už je křupavé, přilijte marinádu a všechno spolu 5 minut vařte, aby se chutě Bulgogi spojily.
Mezitím nakrájejte okurku na menší hranolky a pořádně osolte. Nechte je 15 minut odstát, aby pustily šťávu. Následně je dobře osušte a zalijte sójovou omáčkou, sezamovým olejem, čili olejem, prolisovaným česnekem a posypte sezamovým semínkem.
Hotové Bulgogi podávejte s jasmínovou rýži, okurkami na korejský způsob a další zeleninou dle vaší chuti. Nikoleta Kováčová doporučuje brokolici vařenou na páře, avokádo, ředkvičky a limetku na zakápnutí.
Možné přílohy:
Jasmínová rýže, brokolice, ředkvičky, avokádo, limetka, koriandr a sezamové semínko