Sešla se mi doma ve větším množství "šťastná" vajíčka z venkova, zrovna tak jako jsem si od syna dovezla ze zahrady třešně a od rodičů jahody a tak jsem se vrhla na pravou, poctivou bublaninu.
Vajíčka rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků, z těch ušlecháme pevný sníh, odložíme stranou. K žloutkům do mísy přidáme cukr a vyšleháme metličkami do pěny, poté přidáme olej a opět šleháme, mléko...Směs zamícháme a dáme po lžicích mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Vezmeme hlubší pekáček, vymažeme ho máslem či jiným tukem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme těsto, Nakonec ho hojně posypeme ovocem a dáme péct. Upečení zkoušíme špejlí.5ks - vejce5lžíce - třtinový cukr1ks - vanilkový cukr - sáček1dcl - olej1dcl - mléko4lžíce - mouka hladká špaldová4lžíce - mouka polohrubáks - prášek do pečiva 1/2 sáčku, špetička soliks - vypeckované třešně a očištěné jahody, čím víc, tím lépepříprava - 15vaření - 30