Brokolicová polévka se dá uvařit na sto a jeden způsob – nejspíš proto se nám nikdy neomrzí!
1
V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej, vsypte cibuli, mrkev a řapíkatý celer a opečte doměkka, trvá to asi 5 minut. Poté vsypte česnek a minutu míchejte, aby se rozvoněl, ale nepřipálil. Pak přidejte špenát a zalijte vývarem, osolte. Přiveďte k varu, ztlumte oheň a zvolna vařte 15 minut. Na posledních 5 minut přihoďte brokolici.
2
Odstavte, vylovte část brokolice a zatím ji dejte stranou. Do rendlíku vsypte většinu petrželky a sýr, dosolte a opepřete podle chuti. Rozmixujte dohladka tyčovým mixérem anebo ve stolním mixéru. Je-li polévka příliš hustá, nařeďte ji trochou horké vody.
3
Polévku rozdělte do misek a ozdobte zakysanou smetanou. Podávejte s odloženými růžičkami brokolice a petrželkou a přidejte další sýr na posypání podle chuti.
Polévku můžete doplnit krutony nebo křupavým pečivem. Čerstvou brokolici lze nahradit 350–400 g mražené (s tou zacházejte podle návodu na obalu).
ks - olivový olej 2 PLks - cibule 1 ks nakrájená na kostičkyks - mrkev 2 ks nakrájená na kostičkyks - řapíkatý celer 2 ks nakrájený nadrobnoks - mražený listový špenát 250 g povolenýks - vývar zeleninový 750 mlks - sůlks - pepř barevný čerstvě mletýks - brokolice 1 ks na drobné růžičkyks - petrželka 1 svazek hladkolistá, nasekanáks - čedar 50 g nastrouhaný + další k podáváníks - zakysaná smetana 4 PL tučnápříprava - 10vaření - 30