Polévky a brambory my Češi milujeme. Jak jinak si vysvětlit, že ročně v České republice spotřebujeme průměrně 70 kg brambor na osobu! Že jsme polévkoví, k tomu ani žádná čísla nepotřebujeme. Dáváme si polévky k obědu i večeři. V poslední době jsme si navíc oblíbili krémy, které lze umixovat takřka z jakékoliv zeleniny. Využijte podzimní sklizně a zkuste náš recept na bramborový krém.
Postup:
- Na másle nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené oloupané brambory.
- Zalijte vývarem, nechte provařit, dokud brambory nebudou měkké. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
- Přidejte smetanu a nechte projít varem, poté osolte a opepřete dle chuti.
- Servírujte s opečenými plátky slaniny a čerstvou pokrájenou pažitkou.
TIP! V receptu jsme použili Bio Vavřinec BIO Smetanu ke šlehání 30%, která letos získala ocenění Regionální potravina. Zvolit můžete i BOHEMILK trvanlivou smetanu ke šlehání 1 l (BOHEMILK, a.s.) nebo Smetanu ke šlehání od Moravia Lacto a.s., obě mají značku Klasa.600g - brambory1ks - cibule600ml - zeleninový vývar200ml - smetana ke šlehání2lžíce - máslo4plátek - slanina1špetka - sůl1špetka - čerstvě mletý pepř1špetka - čerstvá pažitkapříprava - 45vaření - .