1
Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno do mísy. Přidejte sůl, vejce a mouku podle potřeby. Zpracujte na hladké těsto a vyválejte na placku silnou asi půl centimetru. Skleničkou pak vykrajujte kolečka a opékejte je na sádlem mírně omaštěné pánvi. Hotové vdolečky ukládejte na talíř.
2
Za stálého míchání vařte mák s mlékem do zhoustnutí, na závěr oslaďte cukrem. Vdolečky namažte nebo posypte mákem, polijte rozpuštěným máslem a poprašte moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Vdolky můžete také namazat povidly nebo je podle lidové písně sypat strouhaným perníkem smíchaným s moučkovým cukrem. Díky tomu, že v těstě není žádný cukr, můžete je podávat i naslano jako placky, výborné budou, když do těsta zapracujete nakrájené škvarky či slaninu nebo když je nakonec posypete jemně nastrouhaným sýrem a budete podávat se salátem.
ks - brambory 5 ks středně velké, uvařené ve slupceks - sůl 1 špetkaks - vejce 1 ksks - mouka pšeničná hladká 500 g nebo podle potřebyks - sádlo na opékáníks - mák mletý 1 hrnekks - mléko 1 hrnekks - krupicový cukr 5 PLks - máslo 2 PL rozpuštěné, na politíks - moučkový cukr na poprášenípříprava - 20vaření - 60+