Go Back
+ servings

Bramborové smaženky

Vytisknout recept
Kategorie Přílohy
Kuchyně Česká
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 15 minutes
Celkový čas 30 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce krupice
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička soli
  • 600 g vařených brambor
  • asi 250 g hladké mouky přidáváme postupně podle potřeby, aby šlo těsto zpracovat
  • vepřové sádlo nebo olej na smažení

Instrukce

  • Přibližně stejně velké brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout (na to nezapomeňte).
  • Tvaroh utřeme se žloutky, zakysanou smetanou a krupicí. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemné části struhadla. Přidáme do směsi, osolíme a promícháme, podle potřeby přidáváme mouku.
  • Těsto prohněteme rukama, vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a pořádně a rychle propracujeme (rychlost je v tomto případě také důležitá, protože bramborové těsto má tendenci řídnout). Z hotového těsta vytvarujeme dvě koule a necháme pár minut v lednici (asi 10-15 min).
  • Těsto vytáhneme z lednice a vyválíme na pomoučené ploše placku o síle asi 1,5 cm. Pomocí skleničky vykrajujeme kolečka, která z obou stran opečeme na rozpáleném oleji. Klidně ale můžete použít sádlo.