Brambory, jednu z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších tuzemských surovin, opěvovala i Magdalena Dobromila Rettigová. A my je opěvujeme také! Aby ne, když z nich lze během chvíle vykouzlit jednoduché a opravdu chutné pokrmy. Tentokrát jsme se pustili do bramborové omelety na pivě s klobáskou, se kterou brambory chutnají také skvěle. Věděli jste, že klobásy u nás mají dlouhou tradici? V českých zemích je vyráběli uzenáři, kteří byli od 13. století ve stejném cechu s řezníky. Na venkově se připravovaly také podomácku a řada lidí je doma vyrábí i dnes.
Postup:
- Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a vložte do pekáčku. Osolte je, opepřete a zalijte je pivem. Nechte je péct při 200 °C, dokud nezměknou.
- Cibuli a klobásy nakrájejte na kolečka a s prolisovaným česnekem orestujte na oleji.
- Všechny suroviny poté smíchejte v míse s vejci, osolte je a opepřete
a přeneste do pánve s nepřilnavým povrchem.
- Pečte na mírném plamenu dozlatova, pak vše zasypte petrželkou.
TIP! Omeletu jsme „zalili“ jedním z letošních vítězů v soutěži Regionální potravina
v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Kujebák Malvaz 13% od Marka Mandíka z Měšťanského pivovaru ve Vysokém Mýtě KUJEBÁK je speciální třináctistupňové nefiltrované a nepasterované tmavé pivo bavorského typu. Vyzkoušet můžete i Medový ležák Kynšperský zajíc 12%, který zaujal v téže soutěži i kategorii v Karlovarském kraji. Další možností je Pacholek – polotmavý ležák 12 z Vesnického pivovaru OHRADA s.r.o.500g - brambory3dcl - tmavé pivo2ks - cibule2ks - ostré klobásy 2ks - stroužky česneku 6ks - vejce1hrst - petržel kudrnka1lžíce - slunečnicový olej 1špetka - sůl1špetka - sůlpříprava - 60vaření - .