Zelené cukroví zaujme každého nejen na Vánoce. Toto je obohaceno čajem Matcha, který je známý svými výjimečnými účinky na povzbuzení organismu a významným obsahem antioxidantů. Krom toho, že je efektní, tak má i zajímavou chuť a nezůstane bez povšimnutí. Tento recept je navíc bezlepkový, takže mohou ochutnat všichni.
Kategorie Cukroví
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 15 minutesmin
Čas vaření 12 minutesmin
Celkový čas 27 minutesmin
Porce 2plechy
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.
Ingredience
300gUniverzální směsi bez lepku Labeta
200gmásla100 g moučkového cukru
12gBIO Matcha prášku Iswari
2žloutky
1Vanilinový cukr Labeta
Na ozdobení – bílková poleva nebo bílá čokoláda + cukrářské zdobení
Instrukce
Máslo nechte lehce povolit, jen aby bylo změklé a smíchejte ho se všemi ostatními surovinami. Důkladně propracujte ručně nebo v robotu s nástavcem na zpracování těsta. Z hmoty utvořte 2 válečky, zabalte je do folie a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici. Každou porci těsta zvlášť rozválejte na pomoučené ploše na placku silnou asi 0,5 cm. Pokud vám těsto příliš povolilo a při vykrajování by se lepilo, dejte ho na malou chvilku do mrazáku. Vykrajujte menší tvary, nejlépe se hodí stromek a ryba, a skládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 170 °C asi 12 minut. Dobu uzpůsobte vlastní troubě. Těsto nesmí zhnědnout. Po vychladnutí zdobte pomocí cukrářského sáčku nebo tubiček. Můžete i jednoduše pocákat bílou čokoládou nebo zdobte dle vlastní fantazie.
TIPY
Matcha cukroví můžete i slepovat. V tom případě nedělejte tvary příliš tlusté. Na slepení se hodí džemy a vanilkové krémy. Matcha cukroví je však tak zajímavé, že chutná skvěle i samotné.
Pokud je to možné, držte se másla a nenahrazujte ho rostlinnými margaríny. Těstu to jen prospěje.