Beránek z olejového těsta
Vytisknout recept
Klasický osvědčený recept na olejovou bábovku. Přidáváme dle libosti mleté mandle, oříšky, rozinky nebo kokos.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 25 minutes min
Čas vaření 45 minutes min
Celkový čas 1 hour hod. 10 minutes min
Porce 8 osob
Uvařila Naděžda Křičenská
- 2 žloutky
- 2 bílky
- 150 g pískového cukru
- 150 ml rostlinného oleje
- 170 ml mléka
- 300 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek
- 70 g mletých neloupaných mandlí
- 1/2 lžičky sušené citronové kůry
- špetka soli
- 1/2 vanilkového cukru
Utřeme si žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem.
Po částech přidáváme olej.
Smícháme si mouku s kypřícím práškem, citronovou kůrou a mletými mandlemi.
Nakonec přidáváme střídavě do žloutkové směsi mléko a mouku.
Ušleháme si z bílků a soli tuhý sníh.
Opatrně přidáme sníh ke směsi.
Formu beránka vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou,
Pečeme v troubě při 160° C asi 45 minut.
Necháme částečně vychladnout a pak vyklopíme.
Vytvoříme z hřebíčků oči, beránka pocukrujeme a ozdobíme mašličkou.