Go Back
+ servings

Avokádový tartar s burratou, sušenými rajčaty a balzamikovým octem na rozpečeném chlebu

Vytisknout recept
Dopřejte si opravdový gurmánský zážitek, doplněný o skvělé víno, které se hodí přesně k této kombinaci chutí.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Italská
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 5 minutes
Celkový čas 25 minutes
Porce 4
Uvařila Kristýna Solničková

Ingredience

  • 2 ks zralého avokáda fialové
  • 2 ks rajčata
  • ½ malé červené cibule
  • Šťáva z limety
  • 1 PL koriandr listy
  • 2 PL olivový olej
  • sůl
  • Na sušená rajčata můžete použít kupovaná
  • 12 ks cherry rajčata
  • 1 PL nadrobno nasekaná bazalka
  • 1 PL cukr moučka
  • 2 PL olivový olej
  • špetka soli
  • 1 stroužek česneku
  • redukce z balzamikového octa
  • 4 ks krajíce bílého chleba
  • 1 ks burrata

Instrukce

  • Cherry rajčata rozkrojíme na polovinu a promícháme v misce s bazalkou, rozdrceným česnekem, cukrem, olejem a trochou soli. Takto připravená rajčátka sušíme v sušičce, nebo v troubě na pečícím papíru. Na 55 °C cca 6 hodin (záleží na velikosti rajčat). Avokádo vypeckujeme, vydlabeme lžící a rozmačkáme. Přidáme na drobné kostičky nakrájená rajčata, nadrobno nakrájenou cibuli, koriandr, olivový olej, šťávu z limety a důkladně promícháme. Krajíce chleba opečeme s trochou másla na pánvi.
  • Následně na něj klademe připravenou avokádovou směs, kusy natrhané burraty a sušená rajčata. Dozdobíme redukcí z balzamikového octa.

Notes

Tip sommelierky Denisy Kolaříkové: Víno Mikulov Sommelier Club Sauvignon, 2021, pozdní sběr patří mezi opakovaně oceňovaná vína na domácích i mezinárodních soutěžích. Víno má světlejší zlatavou barvu s mírně zelenkavými odlesky při okraji s pěkným doplněním střední viskozity. Dýchne na vás výrazné ovocné aroma se silnými tóny zralého angreštu a černého bezu. V chuti je víno plné, šťavnaté s dlouhou dochutí. Proto se velmi dobře a harmonicky propojí se pokrmem kyselejšího rázu (balsamico, limetka, sušená rajčata.)“